BARN HOUSE

 

The clients were looking for loft living, but with all the modern day comforts: bedrooms with ensuite bathrooms, walk-in closets, polished concrete floors with radiant heat. Rather than build new, a second life was bestowed to an abandoned, 150-year-old horse barn.

The design leaves the timber frame structure fully exposed and loosely weaves all interior walls around this framework, thus preserving the original scale and sense of openness while creating habitable spaces.  The result is a 4-br, 4.5-bath dwelling with only 1 interior door, for the powder room.

On the interior, white volumes float between 8x8 posts and beams to define spaces. Large reveals become passages for circulation, creating transition zones between public and private areas.

 

Program:  Residence
Location:  Sterling, MA
Area:  5,500 SF
GC:  Rock Ridge Construction
Timberframe:  Colonial Barn Restoration
Structural:  Fire Tower Engineered Timber 
Photography:  Matt Delphenich